Начало Авансцена Над 35 интернационални фотографи участваха в конференция, посветена на фотографията в София
5838
Авансцена

Над 35 интернационални фотографи участваха в конференция, посветена на фотографията в София

Как дигиталната реставрация съхранява, обновява и експонира културното наследство - това бе акцент на интерактивната изложба и интернационалната конференция „Модерни  практики и методи на дигитализация, дигитална реставрация и презентация на стари  фотографии“, които се проведоха в Национално историческия музей в София. В конференцията взеха участие 35 интернационални фотографи, съобщават организаторите.  Събитието бе организирано от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография и партньори от три европейски страни в рамките на проекта „Дигитализация, дигитална реставрация и презентация на стари книги“ (Лаборатория за дигитална реставрация) по програма „Еразъм +“. Основна цел на проекта е да систематизира, интегрира и разпространи съвременни практики за дигитализация, дигитална реставрация и експонация на старинни фотографии

| 14 Юни 2024, 14:39 ч.
Над 35 интернационални фотографи участваха в конференция, посветена на фотографията в София
Над 35 интернационални фотографи участваха в конференция, посветена на фотографията в София
Снимка © Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Как дигиталната реставрация съхранява, обновява и експонира културното наследство - това бе акцент на интерактивната изложба и интернационалната конференция „Модерни  практики и методи на дигитализация, дигитална реставрация и презентация на стари  фотографии“, които се проведоха в Национално историческия музей в София. В конференцията взеха участие 35 интернационални фотографи, съобщават организаторите. 

Събитието бе организирано от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография и партньори от три европейски страни в рамките на проекта „Дигитализация, дигитална реставрация и презентация на стари книги“ (Лаборатория за дигитална реставрация) по програма „Еразъм +“. Основна цел на проекта е да систематизира, интегрира и разпространи съвременни практики за дигитализация, дигитална реставрация и експонация на старинни фотографии. 

„Глобализацията и бързо развиващото се интернет пространство променят изцяло комуникационните канали. Обществото изисква бърз достъп до търсените ресурси в интернет. От друга страна, старинните фотографии се нуждаят от съвременни практики за съхранение позволяващи експонация със свободен достъп“, разказаха от екипа. 

NRD2+ | Операта „Норма“ от Винченцо Белини ще бъде най-новият спектакъл на Държавна опера - Стара Загора. Той ще бъде с премиерни представления на 16 и 17 май. Това съобщи на пресконференция директорът на културната институция Огнян Драганов. „Ако един човек не е гледал операта „Норма“, това означава, че нищо не е гледал. Опе ...
Вижте повече

По думите им, за да се постигне успех в опазването на фотографските колекции, е необходимо специалистите да познават характеристиките на различните фотографски процеси, което ще позволи организирането на най-благоприятните условия за съхранение и използване на всеки вид фотография.

„Най-ценният приоритет на проекта е включването на фотографски колекции в дигиталния Европейски информационен фонд. По време на конференцията бяха представени създадените продукти в хода на реализация на проекта – обучителен филм, ръководство за дигитализация, дигитална реставрация и експонация на стари фотографии, отворена гъвкава система за самообучение. В конференцията взеха участие над 35 интернационални утвърдени специалисти в областта на фотографията“, разказват организаторите. Събитието бе открито от проф. д.ф.н Иванка Янкова, д-р инж. Росен Петков и д-р Сандра Блажева координатор на проекта. Проф. д-р Тереза Тренчева прочете поздравителен адрес от ректора на УНИБИТ Проф. дн Ирена Петева. Георги Дичев и д-р Сандра Блажева представиха проекта Лаборатория за дигитална реставрация в началото на конференцията, разказват от екипа.

„Проектът се стреми да подобри способностите на фотографи, архивисти, ръководители на малки фотоателиета, фотоархиви, студенти и преподаватели в областта на фотографията, библиотекари от малки библиотеки, архиви, читалища, музеи, манастири и други, работещи в областта на дигитализацията и съхранението на снимки чрез обучение и ресурси, като по този начин се гарантира дългосрочното съхранение на тези важни културни и исторически артефакти. Добре координираните и съвместно отговорни дейности по проекта ще доведат до подобряване и стабилизиране на състоянието на фотографските колекции чрез създаване на ресурси, свързани с аналогова и дигитална реставрация и презентация“, отбелязват още организаторите. 

Те отбелязват, че партньорският консорциум създава обучителни ресурси, филм, ръководство, отворена онлайн платформа за обучение и комуникационен канал, които ще открият нови перспективи пред културния и образователен сектор в съответните страни, като начин за повишаване на нивото на знания и умения за дигитализация на старинни фотографии. 

В рамките на събитието са разгледани теми като „Дигитализация и промоция на фотографски колекции“ от д-р инж. Росен Петков, „Изследване и прилагане на методи за реставрация и консервация на книги и хартиени документи” от доц. проф. д-р. инж. Веска Лашева, ХТМУ, България, „Дигитализация и цифрово съхранение на снимки: ключов ресурс за повторна употреба” от доц. проф. Толга Чакмак, „Резолюция и Компресия” - инж. Нормундус Тилтинс, Техническо държавно училище - Рига, Латвия, Унгарско-френският фотограф Брасаи и родният му град Брашов, Д-р Даниел Назаре, Библиотека „Георге Баритиу” Брашов, Румъния, „Домашни и непрофесионални маломилетрови филми – имат ли място в технологичния 21 век?” от Калоян Здравков, Регионална библиотека - Велико Търново, България, Дигитализиране на старинни пощенски картички от Ниш“ от инж. Александра Аджич и Соня Сукович, Нишка градска библиотека - Стефан Сремач, Сърбия, и др. 

Интерактивната изложба бе открита от д-р Боян Блажев. „Тя представя примери за съвременен начин за експонация на дигитализирани фотографии. „Идеята на изложбата е да демонстрира модерен подход в презентирането на стари фотографии, които да  отговарят на съвременния информационен език. Това ще направи изображенията по-достъпни за аудиторията. Художествените проекти на изложбата представят холограмни проекции, 3D мапинг и други“, разказват организаторите на събитието.

Боряна Савова представи творбата фотоматерия, представляваща дигитализирана фотография в макроизображение. Самуил Младенов представи проекта „Сингулярност“, Нормундос Тилтинс „От филм към цифровизация. Как да се сканира Филм.“ Това е проект, които представя фотографска книга чрез приложение. Валентин Ваклинов представи „Дигитализиряне и експониране на старинни фотографии от началото на ХХ век.“ - проект, в който е експониран автентичен старинен негатив, дигитализиран, реставриран и оцветен така, че фотографията да придобие съвременен вид. Ивайло Стоянов експонира творбата „Сграфито, Серия Ъглови пространства, Пигментен печат, Дибонд“. Д-р Боян Блажев създаде проекта „Изкуствен интелект - фото реставрация“. Творбата представя  чрез 3D мапинг динамичната промяна от дигитализацията, дигиталната реставрация и оцветяване на  старинни фотографии. д-р Кристина Палас показа процеса „Ренесанс АI” , чрез коjто дигитализираните фотографии оживяват в анимирани видеа. Али Сахин, Лале Оздемир Сахин и Нури Таскин създадоха дигитална разходка, посветена на дигитална реставрация. Цветомир Крумов показа проекта „Графично изкуство вдъхновено от изкуствен интелект“ – анимирано видео. Иван Иванов представи генерирани с помощта на изкуствен интелект дигитализирани фотографии. УНИБИТ ЦПО създадоха холограмно изображение на експерт в дигитализацията, които представя процесите на реставрация, разказват още организаторите 

Целта на проекта е свързана с успешното валидиране и надграждане на цифровите умения на работниците за предстоящата нова фаза на индустриализация, която може да се постигне чрез непрекъснато обучение, квалификация и преквалификация. Двете събития както и всички продуктите на проекта Лаборатория за дигитална реставрация бяха създадени с подкрепата на програма Еразъм+ на Европейския съюз, уточниха от екипа. 

/ВСР

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Биография: Анри Кулев
Човек трябва да бяга от свободата, защото и тя писва. Свободата е територия за безхаберковците. Това казва в интервю Анри Кулев през 2019 г. Днес големият български режисьор, худо ...
Брус Спрингстийн се присъедини към клуба на музикантите милиардери според "Форбс"
Американската рок легенда Брус Спрингстийн вече е част от клуба на музикантите, чието състояние надхвърля един милиард долара, като Риана, Тейлър Суифт, Джей-Зи, съобщи АФП, позова ...
Във Варна се провежда нов фестивал Breeze под шапката на мащабния форум Exit в Нови Сад
Mузикалният фестивал Varna Breeze by Exit ще се проведе за първи път във Варна тази година. Това съобщиха на пресконференция кметът на града Благомир Коцев и организаторът Борислав ...
Майкъл Кийтън се завръща като Бийтълджус по кината
Майкъл Кийтън отново влиза в иконичната си роля на пакостливия демон Бийтълджус, заедно с Уинона Райдър и Катрин О‘Хара. Премиерата на „Бийтълджус Бийтълджус“ е на 6 септември, съо ...
Американският актьор Гари Стреч се завръща в България за втори майсторски клас заедно с Деси Тенекеджиева
Американският актьор и продуцент Гари Стреч ще води за втори път актьорски майсторски клас у нас заедно с актрисата и продуцент Деси Текенеджиева, съобщиха от фондация "Стоян Камба ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Организаторите на кинофестивала "Сънданс" обявиха седем града финалисти за бъдещ домакин на фестивала
Институтът "Сънданс" обяви финалистите, измежду които ще избере новия домакин на влиятелния филмов фестивал, съобщи Асошиейтед прес. След 40 години в Парк Сити, щата Юта, фестивал ...
Актрисата Диан Форест е била нападната на улицата в Ню Йорк
Актрисата Диан Форест, която е 89-годишна, е била ударена в лицето и повалена на земята при непровокирано нападение, докато чакала да пресече улица в Ню Йорк по-рано този месец, съ ...
Теодор Ушев представи за втори път своята селекция "Акуаанима" с най-доброто от света на анимацията
Режисьорът и аниматор Теодор Ушев представи за втори път своята специална селекция "Акуанима" (Aquanima) с най-доброто от света на анимацията от изминалата година в рамките на Бург ...
Лятна филмомания показва най-доброто от „Банско филм фест“ под звездите на планинския град
За поредна година жителите и гостите на Банско ще се пренесат в света на планинарското, екстремно и приключенско кино с тазгодишното издание на „Лятна филмомания под звездите“.&nbs ...
Концерт на Аглика Генова и Любен Димитров постави началото на 15-ото издание на „Дни на класиката“ в Балчик
Концерт на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров сложи началото на петнадесетото издание на музикалния фестивал „Дни на класиката“ в Балчик. На откритата сцена пред ин ...
Тикер в 10:00 ч.
Институтът "Сънданс" обяви финалистите, измежду които ще избере новия домакин на ...
Начало Авансцена
5838
Авансцена

Над 35 интернационални фотографи участваха в конференция, посветена на фотографията в София

Събитието бе организирано от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография и партньори от три европейски страни в рамките на проекта „Дигитализация, дигитална реставрация и презентация на стари книги“ (Лаборатория за дигитална реставрация) по програма „Еразъм +“.Основна цел на проекта е да систематизира, интегрира и разпространи съвременни практики за дигитализация, дигитална реставрация и експонация на старинни фотографии.„Глобализацията и бързо развиващото се интернет пространство променят изцяло комуникационните канали
| 14 Юни 2024, 14:39 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Над 35 интернационални фотографи участваха в конференция, посветена на фотографията в София
Над 35 интернационални фотографи участваха в конференция, посветена на фотографията в София
Снимка © Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Как дигиталната реставрация съхранява, обновява и експонира културното наследство - това бе акцент на интерактивната изложба и интернационалната конференция „Модерни  практики и методи на дигитализация, дигитална реставрация и презентация на стари  фотографии“, които се проведоха в Национално историческия музей в София. В конференцията взеха участие 35 интернационални фотографи, съобщават организаторите. 

Събитието бе организирано от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография и партньори от три европейски страни в рамките на проекта „Дигитализация, дигитална реставрация и презентация на стари книги“ (Лаборатория за дигитална реставрация) по програма „Еразъм +“. Основна цел на проекта е да систематизира, интегрира и разпространи съвременни практики за дигитализация, дигитална реставрация и експонация на старинни фотографии. 

„Глобализацията и бързо развиващото се интернет пространство променят изцяло комуникационните канали. Обществото изисква бърз достъп до търсените ресурси в интернет. От друга страна, старинните фотографии се нуждаят от съвременни практики за съхранение позволяващи експонация със свободен достъп“, разказаха от екипа. 

По думите им, за да се постигне успех в опазването на фотографските колекции, е необходимо специалистите да познават характеристиките на различните фотографски процеси, което ще позволи организирането на най-благоприятните условия за съхранение и използване на всеки вид фотография.

Повече от NRD2+

„Най-ценният приоритет на проекта е включването на фотографски колекции в дигиталния Европейски информационен фонд. По време на конференцията бяха представени създадените продукти в хода на реализация на проекта – обучителен филм, ръководство за дигитализация, дигитална реставрация и експонация на стари фотографии, отворена гъвкава система за самообучение. В конференцията взеха участие над 35 интернационални утвърдени специалисти в областта на фотографията“, разказват организаторите. Събитието бе открито от проф. д.ф.н Иванка Янкова, д-р инж. Росен Петков и д-р Сандра Блажева координатор на проекта. Проф. д-р Тереза Тренчева прочете поздравителен адрес от ректора на УНИБИТ Проф. дн Ирена Петева. Георги Дичев и д-р Сандра Блажева представиха проекта Лаборатория за дигитална реставрация в началото на конференцията, разказват от екипа.

„Проектът се стреми да подобри способностите на фотографи, архивисти, ръководители на малки фотоателиета, фотоархиви, студенти и преподаватели в областта на фотографията, библиотекари от малки библиотеки, архиви, читалища, музеи, манастири и други, работещи в областта на дигитализацията и съхранението на снимки чрез обучение и ресурси, като по този начин се гарантира дългосрочното съхранение на тези важни културни и исторически артефакти. Добре координираните и съвместно отговорни дейности по проекта ще доведат до подобряване и стабилизиране на състоянието на фотографските колекции чрез създаване на ресурси, свързани с аналогова и дигитална реставрация и презентация“, отбелязват още организаторите. 

Те отбелязват, че партньорският консорциум създава обучителни ресурси, филм, ръководство, отворена онлайн платформа за обучение и комуникационен канал, които ще открият нови перспективи пред културния и образователен сектор в съответните страни, като начин за повишаване на нивото на знания и умения за дигитализация на старинни фотографии. 

В рамките на събитието са разгледани теми като „Дигитализация и промоция на фотографски колекции“ от д-р инж. Росен Петков, „Изследване и прилагане на методи за реставрация и консервация на книги и хартиени документи” от доц. проф. д-р. инж. Веска Лашева, ХТМУ, България, „Дигитализация и цифрово съхранение на снимки: ключов ресурс за повторна употреба” от доц. проф. Толга Чакмак, „Резолюция и Компресия” - инж. Нормундус Тилтинс, Техническо държавно училище - Рига, Латвия, Унгарско-френският фотограф Брасаи и родният му град Брашов, Д-р Даниел Назаре, Библиотека „Георге Баритиу” Брашов, Румъния, „Домашни и непрофесионални маломилетрови филми – имат ли място в технологичния 21 век?” от Калоян Здравков, Регионална библиотека - Велико Търново, България, Дигитализиране на старинни пощенски картички от Ниш“ от инж. Александра Аджич и Соня Сукович, Нишка градска библиотека - Стефан Сремач, Сърбия, и др. 

Интерактивната изложба бе открита от д-р Боян Блажев. „Тя представя примери за съвременен начин за експонация на дигитализирани фотографии. „Идеята на изложбата е да демонстрира модерен подход в презентирането на стари фотографии, които да  отговарят на съвременния информационен език. Това ще направи изображенията по-достъпни за аудиторията. Художествените проекти на изложбата представят холограмни проекции, 3D мапинг и други“, разказват организаторите на събитието.

Боряна Савова представи творбата фотоматерия, представляваща дигитализирана фотография в макроизображение. Самуил Младенов представи проекта „Сингулярност“, Нормундос Тилтинс „От филм към цифровизация. Как да се сканира Филм.“ Това е проект, които представя фотографска книга чрез приложение. Валентин Ваклинов представи „Дигитализиряне и експониране на старинни фотографии от началото на ХХ век.“ - проект, в който е експониран автентичен старинен негатив, дигитализиран, реставриран и оцветен така, че фотографията да придобие съвременен вид. Ивайло Стоянов експонира творбата „Сграфито, Серия Ъглови пространства, Пигментен печат, Дибонд“. Д-р Боян Блажев създаде проекта „Изкуствен интелект - фото реставрация“. Творбата представя  чрез 3D мапинг динамичната промяна от дигитализацията, дигиталната реставрация и оцветяване на  старинни фотографии. д-р Кристина Палас показа процеса „Ренесанс АI” , чрез коjто дигитализираните фотографии оживяват в анимирани видеа. Али Сахин, Лале Оздемир Сахин и Нури Таскин създадоха дигитална разходка, посветена на дигитална реставрация. Цветомир Крумов показа проекта „Графично изкуство вдъхновено от изкуствен интелект“ – анимирано видео. Иван Иванов представи генерирани с помощта на изкуствен интелект дигитализирани фотографии. УНИБИТ ЦПО създадоха холограмно изображение на експерт в дигитализацията, които представя процесите на реставрация, разказват още организаторите 

Целта на проекта е свързана с успешното валидиране и надграждане на цифровите умения на работниците за предстоящата нова фаза на индустриализация, която може да се постигне чрез непрекъснато обучение, квалификация и преквалификация. Двете събития както и всички продуктите на проекта Лаборатория за дигитална реставрация бяха създадени с подкрепата на програма Еразъм+ на Европейския съюз, уточниха от екипа. 

/ВСР

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Биография: Анри Кулев
Брус Спрингстийн се присъедини към клуба на музикантите милиардери според "Форбс"
Във Варна се провежда нов фестивал Breeze под шапката на мащабния форум Exit в Нови Сад
Майкъл Кийтън се завръща като Бийтълджус по кината
Американският актьор Гари Стреч се завръща в България за втори майсторски клас заедно с Деси Тенекеджиева
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юли
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Тонът на времето
Организаторите на кинофестивала "Сънданс" обявиха седем града финалисти за бъдещ домакин на фестивала
Тонът на времето
Актрисата Диан Форест е била нападната на улицата в Ню Йорк
Калейдоскоп
Теодор Ушев представи за втори път своята селекция "Акуаанима" с най-доброто от света на анимацията
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.