Начало Творчески отражения Стефан Димитров: Човек на моята възраст гледа напред, гледа и назад
3059
Творчески отражения

Стефан Димитров: Човек на моята възраст гледа напред, гледа и назад

Няма да кажа колко години навършвам, но това е възраст, в която човек гледа напред, гледа и назад. И човек, по-скоро, си прави някаква равносметка на нещата, които е направил. Това каза композиторът Стефан Димитров, който днес е рожденик. По думите му празникът вече е организиран

| | 28 Май 2024, 08:30 ч.
Стефан Димитров: Човек на моята възраст гледа напред, гледа и назад
Стефан Димитров: Човек на моята възраст гледа напред, гледа и назад
Снимка © DFA

Няма да кажа колко години навършвам, но това е възраст, в която човек гледа напред, гледа и назад. И човек, по-скоро, си прави някаква равносметка на нещата, които е направил. Това каза композиторът Стефан Димитров, който днес е рожденик.

По думите му празникът вече е организиран. „Планирам, както всяка година, да го отпразнувам с приятели, с алкохол и песни. Това са трите неща, които обикновено правя на моя рожден ден. Правя музиката си с мерак и отговорно. Защото си мисля, че като се кача един ден горе, на другата земя, ще ми държат някаква отговорност. Ще кажат: „Абе, ти, защо си направил така тази песен, или другата?“, допълва той.

В творчески план скоро ще започне работа по музиката на нов български филм. „Да си призная честно, ми се работи и ми се пише музика. Особено за филм и се надявам да е добър сценарият“, каза композиторът. Отбеляза, че на 3 юни в операта в Бургас, и на 5 юни в Сливен ще играят „Сънят на Пилат“ – балетът, вдъхновен от романа на Михаил Булгаков - „Майсторът и Маргарита“. „Това е една прекрасна постановка на един от най-добрите хореографи в света Василий Медведев и мисля, че ще бъде един празник за Бургас в операта“, каза Димитров. Допълва, че се радва, че хората приемат спектакъла много добре и му пишат съобщения.

NRD2+ | Актьорите Джоди Комър, Арън Тейлър-Джонсън и Рейф Файнс ще бъдат във водещите роли на "28 години по-късно", продължението на прословутия зомби трилър "28 дни по-късно" на Дани Бойл, съобщи електронното издание Дедлайн, позовавайки се на свои източници. Продължението ще е трилогия. Първият филм е отново по сценарий на ...
Вижте повече

НАЧАЛОТО

Стефан Димитров е роден на 28 май 1949 г. в центъра на София – тогавашния бул. „Сталин“. Когато е едва двегодишен, губи майка си. Баща му е чиновник с отношение към музиката, което предава и на сина си. Средното си образование Стефан Димитров завършва в Музикалното училище в София. През 1977 г. завършва теоретико-композиторски и диригентски факултет в Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия „проф. Панчо Владигеров“).

През 1973 г. постъпва в състава на популярната вокална група „Студио В“. За кратко е работи като щатен аранжор на биг бенда на Българското национално радио (БНР). До 1992 г. работи в обединение „Музика“, след което – от юли 1992 до 26 април 1993 г. е програмен директор на „Канал 1“ на Българската национална телевизия (БНТ).  От 10 юли 1997до 6 ноември 1997 г. е генерален директор на БНТ. Изпълнителен директор е на „Нова телевизия“ от август 2000 до 9 ноември 2001 г. Член е на Съвета за електронни медии от 23 ноември 2001 до 4 февруари 2008 г. В периода ноември 2010-2016 г. е директор на програма „Христо Ботев“ на БНР.  Автор е на телевизионните предавания „Екип 4“, „Форум“ и „Преди новините“ по БНТ, а също и на „В 3 минути“, „На 4 очи“ и „Открито студио“ по „Нова телевизия“.

ПЪРВАТА КОМПОЗИЦИЯ

Стефан Димитров е сред водещите композитори в българската музика. Композира оркестрови пиеси, музика за телевизионни спектакли, театрална и филмова музика.

Първата си композиция „Пея, защото искам, ако не искате, не слушайте“, по стихове на Блага Димитрова, пише през 1972 г. за  театралната трупа „4+4“.  През 1979 г. Йорданка Христова изпълнява песента „Тежък характер“ – музиката е на Стефан Димитров, а текстът е на Миряна Башева. През 80-те години на 20 век работи с група „Вариант Бе“ и „Домино“. За текстовете на своите песни Стефан Димитров сътрудничи с Михаил Белчев, Миряна Башева и Маргарита Петкова. Едно от произведенията на Миряна Башева – „Ракета“, го вдъхновява да го превърне в симфонична фантазия, която,  заедно с български музиканти, записва в зала „България“.

„В най-голяма степен се вдъхновявам от един хубав текст, освен, разбира се, от различните житейски предизвикателства. Текст, в който само няколко думи са в състояние да ми предадат някакво послание. А и всички, които като екип създаваме дадена песен, трябва все пак да гледаме в една и съща посока, да имаме сходен вкус. Обикновено правя песни за хора, с които по някакъв начин си допадаме“, казва Стефан Димитров.  

АВТОР НА ШЛАГЕРИ

Повечето от песните, на които Стефан Димитров е композитор, се превръщат в шлагери – „Нека да е лято“, „Дано“, „Всичко ми е наред“, „По първи петли“, „Сбогом, моя любов“, „И замириса на море“, „Събота късен следобед“, „Там“.

Голяма популярност имат дуетите му с Богдана Карадочева („Безнадежден случай“, „Следобедна песничка“ и много други), както и сътрудничеството му с певците Васил Найденов, Емил Димитров, Лили Иванова. Стефан Димитров композира и много песни за популярното актьорско трио „НЛО“, а също и детски песни за БНТ – например, за предаването „Измислици-премислици“ с водещ Владимир Люцканов.

По идея на Михаил Белчев през 2007 г. Стефан Димитров създава песента „Не сте сами“, посветена на петте български медицински сестри, прекарали близо осем години в затвор в Либия.

МУЗИКА ЗА ФИЛМИ

Стефан Димитров е автори и на музика за филми, сред които „Пътуване към Йерусалим“ на режисьора Иван Ничев, „Съдията“ на режисьора Пламен Масларов, „Спас и Нели“ на режисьора Георги Стоев, „Фатална нежност“ и „Немирната птица любов“ на режисьора Рангел Вълчанов, „След края на света“ на режисьора Иван Ничев (текстът е написан от Богдана Карадочева).

Музиката към филма „След края на света“ (1998) е номинирана за наградата на „Филипс“. „На финала бяхме останали трима композитори, на три филма съответно. Да, спечели Buena Vista Social Club, но ние все пак бяхме в тройката, казаха името на България, моето име, на Иван Ничев… Самата церемония се състоя във Варшава, беше вълнуващо, защото атмосферата напомняше тази на връчването на „Оскар“. И най-вече фактът, че в журито беше големият италиански композитор Енио Мориконе. Това, че състезавайки се за подобно световно отличие, се озовахме в тройката, за мен е голямо признание, макар че тук така и не се разбра за него“, разказва Димитров.

ОТЛИЧИЯ

Стефан Димитров е носител на три първи награди от фестивала „Златният Орфей“ (1976, 1979, 1980), на награда на Съюза на филмовите дейци за музиката към филма „След края на света“ (2002), на наградата „Аскеер“ на театър „Българска армия“ – за музика към постановката „Плебеи по рождение“ (2005), на наградата „Кристална лира“ от Съюза на музикалните дейци (2010). Носител е на орден „Стара планина“ (първа степен, 2010), както и на „Златен век с огърлие“ на Министерство на културата (28 май 2019).

На 17 септември 2019 г. на тържествена сесия на Столичния общински съвет по повод Деня на София, Стефан Димитров получава званието „Почетен гражданин на София“.

„БЕЗНАДЕЖДЕН СЛУЧАЙ“

Стефан Димитров е женен за певицата Богдана Карадочева, има дъщеря – Миряна, от първия си брак, кръстена е на поетесата Миряна Башева.

През 2021 г. на книжния пазар излиза биографичната книга „Безнадежден случай“ на Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Изданието е под редакцията на журналиста Георги Тошев. „Идеята да направим двойна биография е на редактора Георги Тошев. Той ни предложи със Стефан да разкажем любопитни случки от личния и професионален живот от две гледни точки – моята, и на Стефан. Мисля, че се получи добро издание, в което се оглежда нашият дълъг съвместен живот и творчески път“, разказва Богдана Карадочева за изданието.

Книгата от 328 страници включва близо 200 снимки и носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен от репертоара на Богдана Карадочева. „Познават се от деца, били са приятели, за да станат един ден семейство. Богдана Карадочева и Стефан Димитров са доказателство, че във всяка добра история пръст има Съдбата. Той е създал едни от най-хубавите български песни. Тя е изпяла част от тях и е донесла на България международно признание. Двамата остават сред най-обичаните български изпълнители“, пише Георги Тошев за тях.

НП/отдел „Справочна“

Използвани източници:

(в. „Сега“, 28.5.1999)

(в. Сега“, 23.5.2009)

(,ВИНФ,28.5.2019)

(https://bnr.bg/post/101474246/stefan-dimitrov)

(https://ubc-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2/)

(https://www.bta.bg/bg/news/497526?download=1)

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Регионалният етнографски музей – Пловдив представя в Смолян изложбата „Времето на алафрангата“
Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на Регионалния исторически музей (РИМ) „Стою Шишков“ – Смолян с изложбата „Времето на алафрангата“, съобщи директорът на РИМ Валентин ...
"Барби", Тейлър Суифт и Оливия Родриго доминираха в наградите "Изборът на децата"
"Барби", Тейлър Суифт и Оливия Родриго спечелиха по няколко награди "Изборът на децата" на церемония в Лос Анджелис, съобщи "Билборд". Барби спечели наградата за любим филм, любима ...
30-ият кинофестивал в Сараево ще бъде открит със световна премиера на филма „Моето късно лято“ на режисьора Данис Танович
Световната премиера на филма „Моето късно лято“ (My Late Summer), най-новият филм на босненския режисьор Данис Танович, ще открие 30-ия кинофестивал в Сараево, предаде босненската ...
Картини, представени като творби на Пикасо, предизвикаха война между половете в музей в Австралия
Те са представени като произведения на Пабло Пикасо - картини, които са толкова ценни, че решението на австралийски музей да ги покаже в изложба, предназначена само за жени, предиз ...
Михаил Йосифов и „Новините в джаза“ представят „Лятна емисия“
Михаил Йосифов и „Новините в джаза“ ще имат три концерта с нова авторска музика на различни места в София през 2024 година, съобщават организаторите. Първото събитие е на 31 юли, ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
В Художествената галерия „Никола Петров“ беше открита изложбата „Пречистване“ на д-р Катерина Дюлгерова
В Художествена галерия „Никола Петров“ във Видин беше открита изложбата „Пречистване“ на д-р Катерина Дюлгерова. От 2019 г. тя работи като уредник в галерията, като това е нейната ...
Албанската звезда Биби Рекса ще участва във фестивала „Съни Хил“
Световноизвестната албанска певица Биби Рекса е сред главните звезди, които ще участват в тазгодишното издание на фестивала „Съни Хил“ (Sunny Hill), предаде агенция КосоваПрес. Б ...
Огромен портрет на Тейлър Суифт рисуват в германския град Гелзенкирхен преди концерта й
Огромен акрилен портрет на Тейлър Суифт рисуват в западния германски град Гелзенкирхен, който е домакин на три концерта от световното турне на попзвездата, предаде ДПА.  Прои ...
Община Чирпан закри Международния пленер "Лавандулово лято"
Община Чирпан закри официално Международния пленер "Лавандулово лято". Събитието съвпадна с празника на с. Изворово и бе съпътствано от много радостни емоции и срещи с изкуств ...
Незрящи актьори играят "сляпа" "Чайка" на Чехов на фестивала в Авиньон
На сцена без декори, само с няколко ориентировъчни знака на пода и актриса - сценичен мениджър, която прави аудиоописание - тази година на театралния фестивал в Авиньон, Франция, щ ...
Тикер в 12:00 ч.
В Художествена галерия „Никола Петров“ във Видин беше открита изложбата „Пречист ...
Начало Творчески отражения
3059
Творчески отражения

Стефан Димитров: Човек на моята възраст гледа напред, гледа и назад

Това каза композиторът Стефан Димитров, който днес е рожденик.По думите му празникът вече е организиран.„Планирам, както всяка година, да го отпразнувам с приятели, с алкохол и песни
| | 28 Май 2024, 08:30 ч.
Стефан Димитров: Човек на моята възраст гледа напред, гледа и назад
Стефан Димитров: Човек на моята възраст гледа напред, гледа и назад
Снимка © DFA

Няма да кажа колко години навършвам, но това е възраст, в която човек гледа напред, гледа и назад. И човек, по-скоро, си прави някаква равносметка на нещата, които е направил. Това каза композиторът Стефан Димитров, който днес е рожденик.

По думите му празникът вече е организиран. „Планирам, както всяка година, да го отпразнувам с приятели, с алкохол и песни. Това са трите неща, които обикновено правя на моя рожден ден. Правя музиката си с мерак и отговорно. Защото си мисля, че като се кача един ден горе, на другата земя, ще ми държат някаква отговорност. Ще кажат: „Абе, ти, защо си направил така тази песен, или другата?“, допълва той.

В творчески план скоро ще започне работа по музиката на нов български филм. „Да си призная честно, ми се работи и ми се пише музика. Особено за филм и се надявам да е добър сценарият“, каза композиторът. Отбеляза, че на 3 юни в операта в Бургас, и на 5 юни в Сливен ще играят „Сънят на Пилат“ – балетът, вдъхновен от романа на Михаил Булгаков - „Майсторът и Маргарита“. „Това е една прекрасна постановка на един от най-добрите хореографи в света Василий Медведев и мисля, че ще бъде един празник за Бургас в операта“, каза Димитров. Допълва, че се радва, че хората приемат спектакъла много добре и му пишат съобщения.

НАЧАЛОТО

Повече от NRD2+

Стефан Димитров е роден на 28 май 1949 г. в центъра на София – тогавашния бул. „Сталин“. Когато е едва двегодишен, губи майка си. Баща му е чиновник с отношение към музиката, което предава и на сина си. Средното си образование Стефан Димитров завършва в Музикалното училище в София. През 1977 г. завършва теоретико-композиторски и диригентски факултет в Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия „проф. Панчо Владигеров“).

През 1973 г. постъпва в състава на популярната вокална група „Студио В“. За кратко е работи като щатен аранжор на биг бенда на Българското национално радио (БНР). До 1992 г. работи в обединение „Музика“, след което – от юли 1992 до 26 април 1993 г. е програмен директор на „Канал 1“ на Българската национална телевизия (БНТ).  От 10 юли 1997до 6 ноември 1997 г. е генерален директор на БНТ. Изпълнителен директор е на „Нова телевизия“ от август 2000 до 9 ноември 2001 г. Член е на Съвета за електронни медии от 23 ноември 2001 до 4 февруари 2008 г. В периода ноември 2010-2016 г. е директор на програма „Христо Ботев“ на БНР.  Автор е на телевизионните предавания „Екип 4“, „Форум“ и „Преди новините“ по БНТ, а също и на „В 3 минути“, „На 4 очи“ и „Открито студио“ по „Нова телевизия“.

ПЪРВАТА КОМПОЗИЦИЯ

Стефан Димитров е сред водещите композитори в българската музика. Композира оркестрови пиеси, музика за телевизионни спектакли, театрална и филмова музика.

Първата си композиция „Пея, защото искам, ако не искате, не слушайте“, по стихове на Блага Димитрова, пише през 1972 г. за  театралната трупа „4+4“.  През 1979 г. Йорданка Христова изпълнява песента „Тежък характер“ – музиката е на Стефан Димитров, а текстът е на Миряна Башева. През 80-те години на 20 век работи с група „Вариант Бе“ и „Домино“. За текстовете на своите песни Стефан Димитров сътрудничи с Михаил Белчев, Миряна Башева и Маргарита Петкова. Едно от произведенията на Миряна Башева – „Ракета“, го вдъхновява да го превърне в симфонична фантазия, която,  заедно с български музиканти, записва в зала „България“.

„В най-голяма степен се вдъхновявам от един хубав текст, освен, разбира се, от различните житейски предизвикателства. Текст, в който само няколко думи са в състояние да ми предадат някакво послание. А и всички, които като екип създаваме дадена песен, трябва все пак да гледаме в една и съща посока, да имаме сходен вкус. Обикновено правя песни за хора, с които по някакъв начин си допадаме“, казва Стефан Димитров.  

АВТОР НА ШЛАГЕРИ

Повечето от песните, на които Стефан Димитров е композитор, се превръщат в шлагери – „Нека да е лято“, „Дано“, „Всичко ми е наред“, „По първи петли“, „Сбогом, моя любов“, „И замириса на море“, „Събота късен следобед“, „Там“.

Голяма популярност имат дуетите му с Богдана Карадочева („Безнадежден случай“, „Следобедна песничка“ и много други), както и сътрудничеството му с певците Васил Найденов, Емил Димитров, Лили Иванова. Стефан Димитров композира и много песни за популярното актьорско трио „НЛО“, а също и детски песни за БНТ – например, за предаването „Измислици-премислици“ с водещ Владимир Люцканов.

По идея на Михаил Белчев през 2007 г. Стефан Димитров създава песента „Не сте сами“, посветена на петте български медицински сестри, прекарали близо осем години в затвор в Либия.

МУЗИКА ЗА ФИЛМИ

Стефан Димитров е автори и на музика за филми, сред които „Пътуване към Йерусалим“ на режисьора Иван Ничев, „Съдията“ на режисьора Пламен Масларов, „Спас и Нели“ на режисьора Георги Стоев, „Фатална нежност“ и „Немирната птица любов“ на режисьора Рангел Вълчанов, „След края на света“ на режисьора Иван Ничев (текстът е написан от Богдана Карадочева).

Музиката към филма „След края на света“ (1998) е номинирана за наградата на „Филипс“. „На финала бяхме останали трима композитори, на три филма съответно. Да, спечели Buena Vista Social Club, но ние все пак бяхме в тройката, казаха името на България, моето име, на Иван Ничев… Самата церемония се състоя във Варшава, беше вълнуващо, защото атмосферата напомняше тази на връчването на „Оскар“. И най-вече фактът, че в журито беше големият италиански композитор Енио Мориконе. Това, че състезавайки се за подобно световно отличие, се озовахме в тройката, за мен е голямо признание, макар че тук така и не се разбра за него“, разказва Димитров.

ОТЛИЧИЯ

Стефан Димитров е носител на три първи награди от фестивала „Златният Орфей“ (1976, 1979, 1980), на награда на Съюза на филмовите дейци за музиката към филма „След края на света“ (2002), на наградата „Аскеер“ на театър „Българска армия“ – за музика към постановката „Плебеи по рождение“ (2005), на наградата „Кристална лира“ от Съюза на музикалните дейци (2010). Носител е на орден „Стара планина“ (първа степен, 2010), както и на „Златен век с огърлие“ на Министерство на културата (28 май 2019).

На 17 септември 2019 г. на тържествена сесия на Столичния общински съвет по повод Деня на София, Стефан Димитров получава званието „Почетен гражданин на София“.

„БЕЗНАДЕЖДЕН СЛУЧАЙ“

Стефан Димитров е женен за певицата Богдана Карадочева, има дъщеря – Миряна, от първия си брак, кръстена е на поетесата Миряна Башева.

През 2021 г. на книжния пазар излиза биографичната книга „Безнадежден случай“ на Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Изданието е под редакцията на журналиста Георги Тошев. „Идеята да направим двойна биография е на редактора Георги Тошев. Той ни предложи със Стефан да разкажем любопитни случки от личния и професионален живот от две гледни точки – моята, и на Стефан. Мисля, че се получи добро издание, в което се оглежда нашият дълъг съвместен живот и творчески път“, разказва Богдана Карадочева за изданието.

Книгата от 328 страници включва близо 200 снимки и носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен от репертоара на Богдана Карадочева. „Познават се от деца, били са приятели, за да станат един ден семейство. Богдана Карадочева и Стефан Димитров са доказателство, че във всяка добра история пръст има Съдбата. Той е създал едни от най-хубавите български песни. Тя е изпяла част от тях и е донесла на България международно признание. Двамата остават сред най-обичаните български изпълнители“, пише Георги Тошев за тях.

НП/отдел „Справочна“

Използвани източници:

(в. „Сега“, 28.5.1999)

(в. Сега“, 23.5.2009)

(,ВИНФ,28.5.2019)

(https://bnr.bg/post/101474246/stefan-dimitrov)

(https://ubc-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2/)

(https://www.bta.bg/bg/news/497526?download=1)

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Регионалният етнографски музей – Пловдив представя в Смолян изложбата „Времето на алафрангата“
"Барби", Тейлър Суифт и Оливия Родриго доминираха в наградите "Изборът на децата"
30-ият кинофестивал в Сараево ще бъде открит със световна премиера на филма „Моето късно лято“ на режисьора Данис Танович
Картини, представени като творби на Пикасо, предизвикаха война между половете в музей в Австралия
Михаил Йосифов и „Новините в джаза“ представят „Лятна емисия“
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юли
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Цветни аспекти
В Художествената галерия „Никола Петров“ беше открита изложбата „Пречистване“ на д-р Катерина Дюлгерова
Тонът на времето
Албанската звезда Биби Рекса ще участва във фестивала „Съни Хил“
Авансцена
Огромен портрет на Тейлър Суифт рисуват в германския град Гелзенкирхен преди концерта й
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.