NRD Начало
Петък, 19 Декември 2025
Начало Калейдоскоп Португалските коледни сладкиши: от bolo-rei до rabanadas, празнични изкушения за всеки вкус
1060
Калейдоскоп

Португалските коледни сладкиши: от bolo-rei до rabanadas, празнични изкушения за всеки вкус

На 24 декември много португалци избират да сервират bacalhau com todos, което представлява варена треска с картофи, зеле, яйца и нахут. Португалските коледни сладкиши обикновено са пържени и съдържат много захар и яйца, което увеличава калорийното им съдържание. Карла Гонкалвеш, компютърен специалист от Лисабон, е сред малкото, които приготвят сладките сами.

| 18 Декември 2025, 09:12 ч.
Португалските коледни сладкиши: от bolo-rei до rabanadas, празнични изкушения за всеки вкус
Португалските коледни сладкиши: от bolo-rei до rabanadas, празнични изкушения за всеки вкус
Снимка © AP

Португалия е известна със своето разнообразие от коледни сладкиши, които са не само вкусни, но и калорични. Всяко семейство има своите любими десерти, но класики като sonhos и bolo-rei никога не липсват от празничната трапеза. Въпреки че основното ястие на Бъдни вечер е сравнително скромно, сладките изкушения са тези, които наистина предизвикват страх от покачване на килограми.

На 24 декември много португалци избират да сервират bacalhau com todos, което представлява варена треска с картофи, зеле, яйца и нахут. Въпреки простотата на основното ястие, сладките, които следват, са истинският акцент на празника. Пекарните започват да предлагат коледни сладкиши още в началото на декември, а традицията продължава до деня на Трите крале.

Португалските коледни сладкиши обикновено са пържени и съдържат много захар и яйца, което увеличава калорийното им съдържание. Някои от тях, като французките тостове, са лесни за приготвяне у дома, докато други, като bolo-rei, изискват много време и усилия.

Карла Гонкалвеш, компютърен специалист от Лисабон, е сред малкото, които приготвят сладките сами. Тя отделя три дни за приготвяне на десертите, като започва с подготовката на съставките и завършва с печенето на bolo-rei, рецепта, наследена от майка ѝ.

В Лисабон, известната сладкарница 1800, основана през 1857 година, е популярна дестинация за коледни сладкиши. В навечерието на Коледа, персоналът работи денонощно, за да задоволи търсенето на клиенти, които поръчват десерти за празничната вечеря.

Някои от най-популярните коледни сладкиши включват rabanadas (или "златни филийки"), sonhos, broa Castelar и filhoses. Всеки от тези десерти има свои уникални рецепти и вариации, които се различават в зависимост от региона.

Bolo-rei, известен като "кралят на коледната трапеза", е задължителен за много португалски семейства. Този сладкиш, вдъхновен от традиции в Испания и Франция, е кръгъл и съдържа сушени и захаросани плодове. Въпреки че традицията с бобчето и тостчето е намаляла, bolo-rei остава символ на празника.

Португалските сладкари продължават да изненадват с креативността си, предлагайки нови и интересни десерти всяка година.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Тексаският университет отменя участие на Мобилния музей на черната история, предизвиквайки правен спор
Решението на Тексаския държавен университет (TXST) да отмени участието на Мобилния музей на черната история, планирано за февруари 2026 г., предизвика предизвикателство по отношени ...
Важните новини на NRD2 за 18.12.2025 г.
Сиал Флойер и Кристин Чой: Загубата на две икони в света на изкустватаВ света на изкуствата, последните дни бяха белязани от загубата на редица значими личности. Сред тях е британс ...
Луизианският държавен университет предлага най-високите стипендии за магистри по изкуства в южната част на САЩ
Луизианският държавен университет (LSU) предлага най-високите стипендии за магистри по изкуства в южната част на Съединените щати. В новообновената сграда на комплекса за изкуства ...
Герасим Георгиев обмисля абдоминопластика след значителна загуба на тегло
Герасим Георгиев, известен на широката публика като Геро, е на прага на важна медицинска интервенция, след значителна загуба на тегло. Актьорът, който доскоро носеше излишни килогр ...
Ким Кардашиян разкрива борбата си с умората и стреса преди изпита за адвокат
Ким Кардашиян (Kim Kardashian) преживя емоционален момент, когато се разплака от умора и стрес в дните преди изпита за адвокат. След шест години упорито учене, тя се яви на изпита ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Лина Готем ръководи експанзията на арабския музей на съвременното изкуство Mathaf в Доха
Ливанската архитектка Лина Готем (Lina Ghothem) е избрана да ръководи значителна експанзия на арабския музей на съвременното изкуство Mathaf в Доха. Това съобщение идва в момент, к ...
Надя Толоконникова представя "Police State" в Лос Анджелис, отразявайки реалността на репресиите
В света на изкуствата, 2025 година обещава да бъде изключително вълнуваща, с множество забележителни изложби, които ще привличат вниманието на любителите на изкуството по целия свя ...
Римските метростанции Колосео и Порта Метрония стават музеи на древността
Строителството на нова метролиния в Рим, която свързва централната част на града с отдалечените южни предградия, се сблъсква с уникални предизвикателства. Работниците, които копаят ...
Филипс отчита 10 процента ръст в продажбите, благодарение на иновации и нови платформи
Фирмата Филипс (Phillips) завърши 2025 година с глобални продажби от 927 милиона долара, което представлява увеличение от 10 процента в сравнение с предходната година. Този успех и ...
Дейвид Ойелоуо и Ава ДюВерней отново заедно в "Heist of Benin" след "Селма"
Дейвид Ойелоуо (David Oyelowo) и Ава ДюВерней (Ava DuVernay) отново ще работят заедно в новия филм "Heist of Benin". Проектът идва повече от десетилетие след успешната им колаборац ...
Тикер в 00:00 ч.
Ливанската архитектка Лина Готем (Lina Ghothem) е избрана да ръководи значителна ...
Начало Калейдоскоп
1060
Калейдоскоп

Португалските коледни сладкиши: от bolo-rei до rabanadas, празнични изкушения за всеки вкус

На 24 декември много португалци избират да сервират bacalhau com todos, което представлява варена треска с картофи, зеле, яйца и нахут. Португалските коледни сладкиши обикновено са пържени и съдържат много захар и яйца, което увеличава калорийното им съдържание. Карла Гонкалвеш, компютърен специалист от Лисабон, е сред малкото, които приготвят сладките сами.

| 18 Декември 2025, 2025-1 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Португалските коледни сладкиши: от bolo-rei до rabanadas, празнични изкушения за всеки вкус
Португалските коледни сладкиши: от bolo-rei до rabanadas, празнични изкушения за всеки вкус
Снимка © AP

Португалия е известна със своето разнообразие от коледни сладкиши, които са не само вкусни, но и калорични. Всяко семейство има своите любими десерти, но класики като sonhos и bolo-rei никога не липсват от празничната трапеза. Въпреки че основното ястие на Бъдни вечер е сравнително скромно, сладките изкушения са тези, които наистина предизвикват страх от покачване на килограми.

На 24 декември много португалци избират да сервират bacalhau com todos, което представлява варена треска с картофи, зеле, яйца и нахут. Въпреки простотата на основното ястие, сладките, които следват, са истинският акцент на празника. Пекарните започват да предлагат коледни сладкиши още в началото на декември, а традицията продължава до деня на Трите крале.

Португалските коледни сладкиши обикновено са пържени и съдържат много захар и яйца, което увеличава калорийното им съдържание. Някои от тях, като французките тостове, са лесни за приготвяне у дома, докато други, като bolo-rei, изискват много време и усилия.

Карла Гонкалвеш, компютърен специалист от Лисабон, е сред малкото, които приготвят сладките сами. Тя отделя три дни за приготвяне на десертите, като започва с подготовката на съставките и завършва с печенето на bolo-rei, рецепта, наследена от майка ѝ.

В Лисабон, известната сладкарница 1800, основана през 1857 година, е популярна дестинация за коледни сладкиши. В навечерието на Коледа, персоналът работи денонощно, за да задоволи търсенето на клиенти, които поръчват десерти за празничната вечеря.

Някои от най-популярните коледни сладкиши включват rabanadas (или "златни филийки"), sonhos, broa Castelar и filhoses. Всеки от тези десерти има свои уникални рецепти и вариации, които се различават в зависимост от региона.

Bolo-rei, известен като "кралят на коледната трапеза", е задължителен за много португалски семейства. Този сладкиш, вдъхновен от традиции в Испания и Франция, е кръгъл и съдържа сушени и захаросани плодове. Въпреки че традицията с бобчето и тостчето е намаляла, bolo-rei остава символ на празника.

Португалските сладкари продължават да изненадват с креативността си, предлагайки нови и интересни десерти всяка година.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Тексаският университет отменя участие на Мобилния музей на черната история, предизвиквайки правен спор
Важните новини на NRD2 за 18.12.2025 г.
Луизианският държавен университет предлага най-високите стипендии за магистри по изкуства в южната част на САЩ
Герасим Георгиев обмисля абдоминопластика след значителна загуба на тегло
Ким Кардашиян разкрива борбата си с умората и стреса преди изпита за адвокат
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Тонът на времето
Лина Готем ръководи експанзията на арабския музей на съвременното изкуство Mathaf в Доха
Цветни аспекти
Надя Толоконникова представя "Police State" в Лос Анджелис, отразявайки реалността на репресиите
Под прожектора
Римските метростанции Колосео и Порта Метрония стават музеи на древността
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.