|
НА ЖИВОРадио NRD2 Култура
Програма / Култура, Музика
|
Тикер в 00:00 ч.
В Ню Йорк стартира дългоочакваната седмица на аукционите, която обещава да привлече вниманието на колекционери и любители на изкуството. През следващи ...
|
Тонът на времето
Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров Ман
2186
Тонът на времето
Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров МанПипа, която се премества на острова от Копенхаген през 2018 година, открива страстта си към събирането на диви храни, докато работи в ресторанти с Мишлен звезди в Скандинавия. След като печели наградата S.Pellegrino за социална отговорност през 2019 година, Пипа отваря ресторант Versa, където 50% от съставките идват от местни инвазивни видове. Вместо да търси редки съставки, Ловел използва инвазивни растения, като Александри, които са донесени от римляните.
Даниела Щауфер
| 16 Ноември 2025, 14:52 ч.
На остров Ман, част от мрежата на ЮНЕСКО за биосферни резервати, шеф Пипа Ловел (Pippa Lovell) предлага уникален подход към гастрономията, който съчетава кулинария и опазване на околната среда. Вместо да използва редки съставки, тя залага на инвазивни видове, които помагат за запазването на местното биоразнообразие. Пипа, която се премества на острова от Копенхаген през 2018 година, открива страстта си към събирането на диви храни, докато работи в ресторанти с Мишлен звезди в Скандинавия. Въпреки че е била вдъхновена от опита си, тя е разочарована от начина, по който много ресторанти използват събирането на диви храни, само за да впечатлят клиентите. След като печели наградата S.Pellegrino за социална отговорност през 2019 година, Пипа отваря ресторант Versa, където 50% от съставките идват от местни инвазивни видове. Тя вярва, че ресторантската индустрия може да бъде използвана за добро, вместо да вреди на околната среда. Вместо да търси редки съставки, Ловел използва инвазивни растения, като Александри, които са донесени от римляните. Тя ги използва в ястията си, за да замени традиционни подправки, като магданоз и целина, и по този начин помага за запазването на местните хедгероуси. Пипа няма формално кулинарно образование, но е натрупала опит и знания за събирането на диви храни през годините. В ресторанта Versa тя не следва рецепти, а създава дегустационни менюта с помощта на млади местни служители, използвайки половината от съставките, които сама е събрала. Работата в Versa е начин на живот за Пипа, която не предлага алкохол, тъй като той съдържа вносни съставки. Тя черпи вдъхновение от природата около ресторанта, където изобилието е навсякъде.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
|
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева |
|
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
|
Джордж Клуни: "Научих повече от провалите си в киното"
|
|
|
Лувърът затваря галерия след одит за структурни проблеми в южното крило
|
|
|
NADA Miami 2025 представя 140 галерии от 30 държави с акцент на новите гласове в изкуството
|
|
|
Ребека Гейхарт остава до Ерик Дейн в борбата му с ALS въпреки разделението им
|
|
|
Джефри Епстийн обсъжда покупка на Пикасо за 100 милиона долара с Леон Блек
|
|
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
|
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия |
ОЩЕ ОТ ДНЕС
|
Ню Йорк се готви за аукционна буря с произведения на Густав Климт и Марк Ротко на стойност над 1 милиард долара
|
|
|
Джеф Безос и Лорън Санчес Безос финансират новата изложба на Костюмния институт в Мет, но какво ще остане извън фокуса?
|
|
|
Студиото не е само пространство, а начин на представяне на вашето изкуство
|
|
|
Школата по изкуствата в Чикаго съкращава ключови позиции във Видео Дата Банк заради финансови затруднения
|
|
|
Памела Фатсимо Сънстръм изследва интимността и насилието в новата си изложба "Парабелум"
|
|
Радиопрограми




НА ЖИВО
2186
ЗАПАЗИ
Джордж Клуни (George Clooney) сподели, че е научил повече от провалите си, отколкото от успехите. На 64 години, актьорът е постигнал значителен успех в Холивуд и е един от най-изве ...