NRD Начало
Вторник, 18 Ноември 2025
Начало Тонът на времето Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров Ман
2186
Тонът на времето

Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров Ман

Пипа, която се премества на острова от Копенхаген през 2018 година, открива страстта си към събирането на диви храни, докато работи в ресторанти с Мишлен звезди в Скандинавия. След като печели наградата S.Pellegrino за социална отговорност през 2019 година, Пипа отваря ресторант Versa, където 50% от съставките идват от местни инвазивни видове. Вместо да търси редки съставки, Ловел използва инвазивни растения, като Александри, които са донесени от римляните.

| 16 Ноември 2025, 14:52 ч.
Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров Ман
Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров Ман
Снимка © AP

На остров Ман, част от мрежата на ЮНЕСКО за биосферни резервати, шеф Пипа Ловел (Pippa Lovell) предлага уникален подход към гастрономията, който съчетава кулинария и опазване на околната среда. Вместо да използва редки съставки, тя залага на инвазивни видове, които помагат за запазването на местното биоразнообразие.

Пипа, която се премества на острова от Копенхаген през 2018 година, открива страстта си към събирането на диви храни, докато работи в ресторанти с Мишлен звезди в Скандинавия. Въпреки че е била вдъхновена от опита си, тя е разочарована от начина, по който много ресторанти използват събирането на диви храни, само за да впечатлят клиентите.

След като печели наградата S.Pellegrino за социална отговорност през 2019 година, Пипа отваря ресторант Versa, където 50% от съставките идват от местни инвазивни видове. Тя вярва, че ресторантската индустрия може да бъде използвана за добро, вместо да вреди на околната среда.

Вместо да търси редки съставки, Ловел използва инвазивни растения, като Александри, които са донесени от римляните. Тя ги използва в ястията си, за да замени традиционни подправки, като магданоз и целина, и по този начин помага за запазването на местните хедгероуси.

Пипа няма формално кулинарно образование, но е натрупала опит и знания за събирането на диви храни през годините. В ресторанта Versa тя не следва рецепти, а създава дегустационни менюта с помощта на млади местни служители, използвайки половината от съставките, които сама е събрала.

Работата в Versa е начин на живот за Пипа, която не предлага алкохол, тъй като той съдържа вносни съставки. Тя черпи вдъхновение от природата около ресторанта, където изобилието е навсякъде.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Джордж Клуни: "Научих повече от провалите си в киното"
Джордж Клуни (George Clooney) сподели, че е научил повече от провалите си, отколкото от успехите. На 64 години, актьорът е постигнал значителен успех в Холивуд и е един от най-изве ...
Лувърът затваря галерия след одит за структурни проблеми в южното крило
Лувърът продължава да изпитва трудности, след като обяви временно затваряне на някои офиси и една от публичните си галерии. Причината за това решение е резултат от наскоро проведен ...
NADA Miami 2025 представя 140 галерии от 30 държави с акцент на новите гласове в изкуството
Нова версия на NADA Miami ще се проведе от 2 до 6 декември 2025 година в Ice Palace Studios. Събитието, организирано от New Art Dealers Alliance (NADA), ще представи 23-то издание, ...
Ребека Гейхарт остава до Ерик Дейн в борбата му с ALS въпреки разделението им
Ребека Гейхарт (Rebecca Gayheart) открито сподели за разделението си с Ерик Дейн (Eric Dane), докато актьорът продължава да се бори с диагнозата си за амитрофична латерална склероз ...
Джефри Епстийн обсъжда покупка на Пикасо за 100 милиона долара с Леон Блек
Нови разкрития от имейли, свързани с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстийн, показват, че той е обсъждал планове на милиардера колекционер на изкуство Леон Блек за покуп ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Ню Йорк се готви за аукционна буря с произведения на Густав Климт и Марк Ротко на стойност над 1 милиард долара
В Ню Йорк стартира дългоочакваната седмица на аукционите, която обещава да привлече вниманието на колекционери и любители на изкуството. През следващите пет дни, водещите аукционни ...
Джеф Безос и Лорън Санчес Безос финансират новата изложба на Костюмния институт в Мет, но какво ще остане извън фокуса?
Метрополитен музей на изкуствата обяви новата си изложба на Костюмния институт, която ще се проведе през пролетта на 2026 година. Заглавието на експозицията е "Костюмно изкуство" и ...
Студиото не е само пространство, а начин на представяне на вашето изкуство
Много художници се сблъскват с предизвикателството да работят в ограничени пространства, като малки кухни или стаи. Един от тях, който живее далеч от големите градове, споделя, че ...
Школата по изкуствата в Чикаго съкращава ключови позиции във Видео Дата Банк заради финансови затруднения
Школата по изкуствата в Чикаго съкрати 20 служители Школата по изкуствата в Чикаго (SAIC) обяви съкращения на 20 служители миналата седмица, като причина за това посочи финансови з ...
Памела Фатсимо Сънстръм изследва интимността и насилието в новата си изложба "Парабелум"
В новата си самостоятелна изложба в Galerie Lelong, Памела Фатсимо Сънстръм (Pamela Phatsimo Sunstrum) представя множество версии на себе си, поставяйки алтер его в измислени сцена ...
Тикер в 00:00 ч.
В Ню Йорк стартира дългоочакваната седмица на аукционите, която обещава да привл ...
Начало Тонът на времето
2186
Тонът на времето

Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров Ман

Пипа, която се премества на острова от Копенхаген през 2018 година, открива страстта си към събирането на диви храни, докато работи в ресторанти с Мишлен звезди в Скандинавия. След като печели наградата S.Pellegrino за социална отговорност през 2019 година, Пипа отваря ресторант Versa, където 50% от съставките идват от местни инвазивни видове. Вместо да търси редки съставки, Ловел използва инвазивни растения, като Александри, които са донесени от римляните.

| 16 Ноември 2025, 2025-1 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров Ман
Пипа Ловел използва инвазивни видове за кулинария и опазване на биоразнообразието на остров Ман
Снимка © AP

На остров Ман, част от мрежата на ЮНЕСКО за биосферни резервати, шеф Пипа Ловел (Pippa Lovell) предлага уникален подход към гастрономията, който съчетава кулинария и опазване на околната среда. Вместо да използва редки съставки, тя залага на инвазивни видове, които помагат за запазването на местното биоразнообразие.

Пипа, която се премества на острова от Копенхаген през 2018 година, открива страстта си към събирането на диви храни, докато работи в ресторанти с Мишлен звезди в Скандинавия. Въпреки че е била вдъхновена от опита си, тя е разочарована от начина, по който много ресторанти използват събирането на диви храни, само за да впечатлят клиентите.

След като печели наградата S.Pellegrino за социална отговорност през 2019 година, Пипа отваря ресторант Versa, където 50% от съставките идват от местни инвазивни видове. Тя вярва, че ресторантската индустрия може да бъде използвана за добро, вместо да вреди на околната среда.

Вместо да търси редки съставки, Ловел използва инвазивни растения, като Александри, които са донесени от римляните. Тя ги използва в ястията си, за да замени традиционни подправки, като магданоз и целина, и по този начин помага за запазването на местните хедгероуси.

Пипа няма формално кулинарно образование, но е натрупала опит и знания за събирането на диви храни през годините. В ресторанта Versa тя не следва рецепти, а създава дегустационни менюта с помощта на млади местни служители, използвайки половината от съставките, които сама е събрала.

Работата в Versa е начин на живот за Пипа, която не предлага алкохол, тъй като той съдържа вносни съставки. Тя черпи вдъхновение от природата около ресторанта, където изобилието е навсякъде.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Джордж Клуни: "Научих повече от провалите си в киното"
Лувърът затваря галерия след одит за структурни проблеми в южното крило
NADA Miami 2025 представя 140 галерии от 30 държави с акцент на новите гласове в изкуството
Ребека Гейхарт остава до Ерик Дейн в борбата му с ALS въпреки разделението им
Джефри Епстийн обсъжда покупка на Пикасо за 100 милиона долара с Леон Блек
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Авансцена
Ню Йорк се готви за аукционна буря с произведения на Густав Климт и Марк Ротко на стойност над 1 милиард долара
Калейдоскоп
Джеф Безос и Лорън Санчес Безос финансират новата изложба на Костюмния институт в Мет, но какво ще остане извън фокуса?
Цветни аспекти
Студиото не е само пространство, а начин на представяне на вашето изкуство
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.